logo
 Menu Buvljak - Pchli targPrzepisy BHP w pracowni chemicznej przepisy na domowe maseczki na twarz przepisy po usunięciu woreczka żółciowego Przepisy kulinarne Kluski śląskie przepisywanie prac Kielce pl przepisy na ciasto czekoladowe mokre przepisy tanie i szybkie ciasta
Buvljak - Pchli targ


Temat: Wyjątkowo udany zakup - polecam i Wam
Kilka miesięcy temu na psw przeczytałam post Sowy, która polecała książkę pt. "Warzywne przysmaki" z serii Świeże i Smaczne wydawnictwa RM. Odczekałam swoje, kupiłam i.... rewelacja! Apetyt na tę książkę zrobiła mi już Sowa uchylając rąbek tajemnicy co do zawartości, ale to, co znalazłam w niej przekroczyło moje oczekiwania: po kilkanaście zup, dań głównych, przystawek i sałatek, każde ze zdjęciem potrawy - w sumie prawie 60 przepisów. Sporo potraw z udziałem sera i jajek, ale i dla wegan coś się znajdzie. Niektóre rodzaje serów używane w przepisachmało znane w Polsce, ale to na pewno da sie jakoś "oswoić"

Książka podaje czas wykonania poszczególnej potrawy, jej kaloryczność oraz zawartość tłuszczu.

Przykłady potraw:

Kalafior z czosnkiem na ostro (był dziś na obiad - super, wegański)
Placki z kukurydzy i dzikiego ryżu (będą jutro)
Tarta szpinakowa
Włoskie kopytka (instrukcja krok po kroku - nawet jak narysować rowki i po co to robić)
Krokiety ziemniaczano-pietruszkowe
Nadziewane pomidory z ciecierzycą i kolendrą (moim problemem jest przygotowanie czegokolwiek z ciecierzycy - wyjadam ją natychmiast po ugotowaniu)
Zupa szpinakowa z migdałami

I wiele, wiele innych...

Książkę można nabyć w merlinie ( www.merlin.com.pl ) za 20,50.
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=542



Temat: Diety
Gdy przysłuchujemy się rozmowom wystarczy, że ktoś powie: "Schudłam pięć kilo", już strzyżemy uszami: "Jak, kiedy?". Żaden inny temat nie wywołuje takiego poruszenia.

Jestem weteranką odchudzania. Spróbowałam wiele diet, aby zrzucić zbędne kilogramy. Kapuścianą, Diamondów, niełączenia. Schudłam 10 kg, utyłam 20 kg. Dzisiaj wiem, że najlepszą dietą jest MJ, czyli... MNIEJ JEŚĆ.

Niestety. Ale ciągle się łudzę, że ktoś wreszcie coś wymyśli, dzięki czemu będzie można jeść do woli i chudnąć jak się patrzy. Z takim też naiwnym nastawieniem umówiłam się na rozmowę z Magdaleną Zgutczyńską, dietetykiem. Doradza osobom zbijającym wagę (www.cateringdietetyczny.pl). Czy zdradziła mi przepis na superdietę? Nie. Ale podpowiedziała, jak poruszać się w świecie kalorii, i obaliła kilka mitów o odchudzaniu.

W ciągu dnia powinno się zjeść pięć posiłków TAK
Dietetycy zalecają jeść częściej i mniej, niż rzadziej, ale za to obficie. Najlepszy plan to: śniadanie, obiad, kolacja i dwie przekąski, najlepiej o stałych porach. Dzięki temu kontrolujesz łaknienie, unikasz spowolnienia przemiany materii (sprzyjają temu właśnie nieregularne posiłki), a także nagłych skoków poziomu cukru. To, a co za tym idzie, zbyt duże wydzielanie insuliny, ma pośrednio wpływ na odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Nie podjadaj! Przerwy między posiłkami są potrzebne, by organizm miał czas na trawienie.

Można zrezygnować ze śniadania albo zjeść je później NIE
Śniadanie jest twoim sprzymierzeńcem, nie tylko podczas odchudzania. Podnosi poziom cukru po nocy, co zapobiega późniejszym napadom głodu. Daje energię na cały dzień. No i jeśli nie zjesz czegoś w godzinę od obudzenia się, pozwolisz na spowolnienie przemiany materii (o 30 proc.) Nie, na śniadanie nie pij słodzonej kawy, bo to żadne źródło składników odżywczych. Lepiej przygotować naturalny jogurt/biały ser z płatkami owsianymi lub świeże owoce z plastrem wędliny. Węglowodany dają energię, białko zaś – uczucie sytości, to także budulec, m.in. dla mięśni, a to już wpływa na jędrny wygląd ciała.

Kolacja powinna być najpóźniej o godzinie 18 NIE
Godzinę ostatniego posiłku trzeba dostosować do trybu życia. Trudno skazywać kogoś, kto pracuje do późna, na wieczorne głodowanie. Kolację zjedz trzy godziny przed snem. Najlepiej białko (kawałek mięsa).
Jeśli po kolacji dopadnie cię głód, umyj... zęby. Smak pasty zabija apetyt, ma też inne działanie: "Nie zjem, bo umyłam już zęby".

Ziemniaki wykluczamy z jadłospisu, bo tuczą NIE
Mają mało kalorii (60 kcal na 100 g)! Tuczy to, co do nich dodasz, np. sos. Zjedz dwa, trzy ziemniaki, a nie cały talerz. Sposób na kartofelki: upiecz je w piekarniku, ostudź i znowu podgrzej. Po takiej operacji skrobia zmienią strukturę. Organizm nie chłonie jej, czyli nie odłoży w postaci tłuszczyku, bo nie ma odpowiednich enzymów do strawienia.

Popijamy przed lub po posiłku, a nie w trakcie TAK
Płyn sprawia, że pokarm w żołądku się "ubija", przez co więcej jesz, a także rozcieńcza soki trawienne – i wzdęcie gotowe! A co z kieliszkiem wina do obiadu? Można. Lepiej czerwone, wytrawne lub półwytrawne.
Pij jak najczęściej (wodę), nawet wtedy, gdy nie czujesz pragnienia. Czasem sięgamy po jedzenie, bo chce się nam... pić.

Nagła zmiana diety zaburza metabolizm TAK
Często dietę odchudzającą wprowadza się z dnia na dzień, organizm nie ma czasu, by przystosować się do nowych warunków. Więc obniża przemianę materii. Efekt? Jesz mało, a każdy "skok w bok" sprawia, że twoja waga rośnie. Co robić? Obniżaj liczbę kalorii stopniowo, co dwa trzy dni po 200–300 kalorii.

Chcąc się odchudzić, trzeba liczyć kalorie NIE
Skup się na wielkości porcji i odpowiednim zbilansowaniu posiłku, a nie na kaloriach. Zamiast liczyć, waż to, co jesz (na początku). Oto całodzienne menu (1000–1200 kalorii). Śniadanie: 30 g węglowodanów (płatki owsiane, pieczywo razowe), 100 g sera białego, owoc. Obiad: zupa warzywna, 30 g węglowodanów (kasza, ryż), 100 g mięsa/ryby, warzywa, łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Kolacja: 100 g mięsa/ryba/ser biały, warzywa, łyżeczka oliwy. Przekąski: sałatka warzywna z kurczakiem/serem białym 50–100 g lub 20 g orzechów, lub 200 g jogurtu z suszonymi owocami (2–3 sztuki) albo 250 g budyniu na chudym mleku.

Owoce i warzywa można jeść je do woli NIE
Owoce są źródłem cukru, a to nie sprzyja diecie. Aby chudnąć (lub nie tyć), trzeba je ograniczyć do dwóch małych porcji. Lepiej jeść je w czasie posiłku lub po. Warzywa nie mają tyle cukru, co owoce, ale... No właśnie, jedzenie ich do oporu oznacza duże porcje, a "dużo" rozpycha żołądek. A przecież nie o to chodzi w odchudzaniu. Czyli warzywa do każdego posiłku, ale w rozsądnych ilościach (do 200 g).

Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=56439


Temat: Jak schudnąć?
" />
">Cieszę się, że ktoś mnie zrozumiał, nie jest tak łatwo poddać sie operacji. Każda operacja to ryzyko, nawet jak się uda to można złapać zarazki
Czy ta dieta "Kwaśniewskiego" była gdzieś opublikowana?
Na czym to polega

Dieta kapuściana / prezydencka

Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych niezbędnych dla organizmu związków. Może w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. Zarówno świeża jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit. Kapusta ma także szerokie właściwości lecznicze. Kapusta kiszona jest wyjątkowo mało kaloryczna: 100 g ma tylko 16 kcal.

Dieta zyskała popularność, dzięki plotce która mówiła że właśnie dzięki niej prezydent Kwaśniewski zyskał piękną figurę. Została opracowana dla pacjentów z problemami kardiologicznymi. Osoby, które ją stosowały chudną nawet do 5kg/tydzień, jednak większość z nich wróci do poprzedniej wagi (efekt Jojo). Polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, które wypełniają żołądek (według autorów likwidują także uczucie głodu). Bez ograniczeń można jeść zupę jarzynową (zupa powinna składać się zawsze z kapusty) oraz warzywa i owoce, zaś mięso i węglowodany są mocno ograniczone. Dieta ta nie powinna być stosowana dłużej niż tydzień, jednak zalecane jest podawanie do obiadu zupy kapuścianej.

Przepis na zupę I:

6 dużych cebul, 2 zielone papryki, puszka koncentratu pomidorowego, gałązka selera naciowego i główka kapusty. Przygotowanie: wszystkie składniki pokroić i ugotować przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać kostkę rosołową lub sos sojowy.

Przepis na zupę II:

Zagotować 2 szklanki wody z małą puszką koncentratu pomidorowego i poszatkowaną jedną główką kapusty.

Przykład diety kapuścianej (prezydenckiej):

Śniadanie:
Do wyboru
1. 2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z solą i pieprzem, wylać na patelnię. Dodać 30 g szynki. Do tego jedna kromka razowego chleba.
2. 2 kromki razowego chleba posmarować masłem, położyć 20 g chudego białego sera, posmarować niskokaloryczną konfiturą.
3. 1 kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny, 1 pomidor.
4. 3 łyżki płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami chudego jogurtu. 1 małe jabłko pokroić w kostkę i dodać do płatków.

Obiad:
Do wyboru
1. Ryba z kapustą.
2. Koszyczki z wędliny z kapustą.
3. Zupa z kapusty z ziemniakami.
4. Zapiekany bigos.

Kolacja:
Do wyboru
1. Placek z tartych kartofli z jabłkiem i kapustą, dodatkiem tuńczyka i płatków owsianych.
2. Sałatka z kapusty, pomidorów, ziemniaków i szynki z dodatkiem cykorii i natki pietruszki.
3. Czerwona kiszona kapusta z piersią indyczą, buraczkami, kawałkami gruszki i chrupkim pieczywem.
4. Kromka chleba z kapustą posypaną kminkiem oraz plasterkami sera oscypka (można pokropić olejem).
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=4